Навіщо ми йдемо до гінеколога?



Чотири поради перед відвідуванням гінеколога дає Майструк Галина Павлівна - онкогінеколог, мамолог, лікар вищої категорії, сертифікований фахівець та тренер Міжнародної Федерації патології шийки матки та кольпоскопії (IFCPC).

Чотири поради відвідування гінеколога від Галини Павлівни Майструк.



1. Візит до гінеколога може бути з різних питань вагітність, контрацепція, лікування захворювань.


Однак профілактика онкозахворювань є наскрізним питанням для всіх жінок незалежно від віку. Ми часто чуємо про те, що потрібно обов'язково відвідати гінеколога, як тільки починаються сексуальні відносини і продовжувати робити це все життя з періодичністю 1 раз на рік. Дуже багато жінок нехтують цією рекомендацією, не розуміючи цілей своїх візитів до гінеколога. Якщо не болить - значить, все відмінно! Це неправильна позиція. У гінеколога є можливість «дізнатися проблему в обличчя» ще до того, як вона проявилася у вигляді скарг і симптомів. Це стосується, перш за все, доброякісних або передракових процесів шийки матки, які можуть не турбувати жінку довгий час. Існує ряд тестів (наприклад, цитологічне дослідження шийки матки або PAP-тест, тест на ВПЛ), що дозволяють визначити патологію шийки матки і не допустити розвиток раку. Не нехтуйте регулярними оглядами у гінеколога! Тільки лікар може побачити хворобу і вчасно призначити лікування!

2. Гінеколог зобов’язаний перевірити молочні залози!


Крім «рутини» - огляду на кріслі і взяття мазків (РАР-тест) гінеколог зобов'язаний оглянути молочні залози, адже це органи репродуктивної системи. В комфортних умовах (достатнє освітлення, тепло) вам повинні запропонувати роздягнутися до поясу і при зміні положення (поворот, нахил) оцінити стан молочнихзалоз, в тому числі - шкіри. Наступним етапом є прощупування, яке дозволяє визначити ущільнення, збільшення лімфовузлів, виділення із сосків. Пам'ятайте, що без огляду молочних залоз можна вважати відвідування гінеколога не повноцінним!

3. Готуйтеся до відвідування гінеколога заздалегідь!


Для багатьох жінок відвідування гінеколога досить напружена психологічна ситуація. Деякі бояться огляду на кріслі, введення в піхву «дзеркал» - спеціальних пластикових лопаточок, що дозволяють побачити піхву та шийку матки. Часто жінки побоюються почути «погані» новини і не знають, як на них реагувати. Іноді пацієнтки мали попередній негативний досвід спілкування з гінекологами - байдужість, поспішність, некоректні запитання і коментарі. І, тим не менш, у вас завжди є право вибору, і Ви неодмінно знайдете найкращого гінеколога! З огляду на ліміт часу лікаря і ваше хвилювання, приготуйте заздалегідь «шпаргалку/запитання».

Про що Вас обов'язково запитає гінеколог?


Скарги. Практично всіх жінок в кабінеті у гінеколога долає непереборна спокуса сказати: «Особливих скарг немає». І тим самим значно знизити ефективність свого візиту до гінеколога. Заздалегідь згадайте все, що вас турбувало: болі, виділення і т.п. Проаналізуйте всі супутні фактори.Коли це було? До місячних, після? Під час сексу? Після? Як довго тривало, коли зникло? Не бійтеся, що ваша розповідь стане діагнозом. Ваш монолог - це всього лише підказка для гінеколога про те, на що потрібно звернути найпильнішу увагу.
Остання менструація. Важливо знати не тільки дату останньої менструації, тривалість кровотечі та регулярність. Ведіть календар менструального циклу.
Репродуктивна історія. Необхідно буде розповісти про кількість та особливість вагітностей, пологів, абортів, можливих операцій і т.д.
Спадковість. Чи були у вашому роду онкозахворювання жіночих репродуктивних органів. Це важлива інформація, перш за все, стосується визначення ризику раку молочної залози та яєчників.
Попередні обстеження. Не забудьте взяти з собою результати аналізів та інших обстежень, які ви робили раніше, виписки щодо операцій, якщо такі були. Це допоможе вашому гінекологу визначити динаміку стану вашого здоров'я.

4. Не соромтеся задавати питання!


Дуже важлива ваша активна участь в процесі діагностики хвороб - важливо знати, які обстеження та аналізи вам призначають і навіщо. Не забудьте поцікавитися результатами обстеження!
При призначенні лікування або контрацепції дізнайтеся більше про побічну дію препаратів і їх взаємодії між собою.