Вибір методу контрацепції



Як же обрати сучасний та безпечний метод контрацепції? Звичайно, разом із лікарем акушером-гінекологом. Засіб має бути ефективним, безпечним та зручним у використанні. Призначаючи метод контрацепції, лікар враховує вік жінки, характер та інтенсивність статевого життя, стан здоров‘я, прийом інших ліків.

Які методи контрацепції є найбільш популярними?


На сьогодні європейські жінки найчастіше обирають гормональні контрацептиви. За визначенням експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), такий метод є найефективнішим - надійність складає до 99%. Сучасні методи гормональної контрацепції на стільки досконалі, що є одночасно ефективними, мають лікувальну дію та дозволяють швидко завагітніти у разі відміни.
Лікар проводить гінекологічне обстеження та призначає препарат, який підійде саме вам. Це можуть бути:
• Комбіновані оральні контрацептиви - КОК. Це протизаплідні гормональні пігулки, що приймаються щодня раз на добу з рівним інтервалом. Рекомендовані жінкам до 35-40 років.
• Міні-пілі. Дія схожа з КОК, але вони мають меншу дозу гормонів. Приймаються протягом 6-12 місяців. Підходять жінкам після 35 років.
• Гормональне кільце. Жінка самостійно вводить його в піхву. Це необхідно робити з 1-го по 5-й день менструального циклу терміном на три тижні. Не відчувається самою жінкою та не заважає при сексі. Вплив цього методу на організм є мінімальним. 
• Контрацептивний пластир. Його використання починають у перший день менструації. Необхідно наклеїти пластир на суху чисту шкіру в області сідниць, живота або плеча та змінювати раз на тиждень протягом 3 тижнів (21 день). Потім роблять тижневу перерву. Пластир надійно кріпиться на шкірі та є стійким до дії води та сонця.
• Ін'єкційні гормональні препарати. Вводяться лікарем внутрішньом'язово 1 раз на 3 місяці.
• Підшкірні імплантати. Спеціальні силіконові капсули вводяться під шкіру внутрішньої поверхні передпліччя під місцевим знеболенням. Контрацептивний ефект зберігається протягом 5 років. У разі необхідності імплантат можна видалити у будь-який час.
• Посткоїтальні препарати - це "пожежна" контрацепція, що застосовується тільки в екстреному випадку. Препарат приймається протягом 72 годин після незахищеного статевого акту. Не рекомендований для постійного використання.

Гормональна контрацепція максимально підходить для жінок, що мають постійного партнера та ризик захворювань, що передаються статевим шляхом відсутній. Лікар при призначенні методу контрацепції обов‘язково має обговорити з вами всі плюси та мінуси . Але остаточний вибір робите саме ви.